Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Λίγα λόγια για τη Μαστίχα Χίου

Μαστίχα Χίου

απο τη μαθήτρια Μαρία Κ.

Μαστίχα, ένα αρωματικό φυτό με ευεργετικές ιδιότητες το οποίο μεγαλώνει αποκλειστικά στο νησί της Χίου και συγκεκριμένα στα νότια του νησιού στα χωριά Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμι, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι και Άγιος Γεώργιος Συκούσης.

Οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τα δάκρυα που παράγει ο τόπος τους αφού αποτελούν πόλο έλξης τουριστών και σημαντική πηγή εσόδων για το νησί, γεγονός που οδήγησε πολλούς στην απόπειρα καλλιέργειας της σε άλλους τόπους. Προς μεγάλη τους απογοήτευση όμως διαπίστωσαν ότι το δέντρο παρόλο που ευδοκιμεί σε όλη τη μεσόγειο η ιδιαίτερη κατηγορία σκίνου ο λεγόμενος μαστιχοφόρος σκίνος που δακρύζει (παράγει δηλαδή μαστίχα), ευδοκιμεί μόνο στη Χίο .

Η καλλιέργεια της μαστίχας διαρκεί σχεδόν όλο χρόνο. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη δουλεία η όποια αποτελείται από πολλά στάδια, ξεκινώντας από το κλάδεμα που διαρκεί από το χειμώνα έως την άνοιξη, ακολουθεί ο καθαρισμός του κάτω μέρους του δέντρου, το σκούπισμα και τέλος το ασπροχωμάτησμα.

Αργότερα φτάνοντας στο πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας ,πληγώνουμε το δέντρο με ένα αιχμηρό αντικείμενο το λεγόμενο κεντιτήρι ,ενεργεία που διαρκεί σχεδόν δυο μήνες από αρχές Ιουλίου έως το τέλος του Αυγούστου .Η συγκομιδή του προϊόντος μπορεί να γίνει από τα μέσα του Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο. Αφού τα φέρουμε στις αποθήκες αρχίζει ο καθαρισμός του ,από το κοσκίνισμα, το πλύσιμο, το καθάρισμα, και αφού καθαριστεί και ξαναπληθεί το προϊόν γίνεται τόσο καθαρό που να "λάμπει" στον ήλιο. Παρόλο που η διαδικασία είναι χρονοβόρα , κουραστική και δύσκολη το αποτέλεσμα ανταμείβει τους παραγώγους και είναι ισάξιο των κόπων τους.

Το ευεργετικό αυτό δάκρυ είναι ωφέλιμο σε αρκετούς τομείς όπως τη βιομηχανία , τα τρόφιμα ,τα φάρμακα ενώ είναι γνώστη για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες και τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Ιδιαίτερη είναι η χρήση της στη ζαχαροπλαστική ως άρωμα ενώ συχνή είναι η μορφή της ως τσίχλα. Πού γνωστά είναι το λικέρ μαστίχα άλλα και το ούζο μαστίχας. 

Η χιώτικη μαστίχα χρησιμοποιείται στην ιατρική , τη φαρμακευτική, την ορθοδοντική, την αρτοποιία ενώ παλαιότερα οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να λευκαίνουν και να καθαρίζουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζουν την αναπνοή τους. 

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η μαστίχα μας είναι ένας θησαυρός πού η φύση επέλεξε να καλλιεργείται αποκλειστικά στη μυροβόλο Χίο! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου