Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τρώγω Χιώτικα

από τη μαθήτρια  Κ.Ζ.

Η κάθε μέρα γίνεται ομορφότερη και το κάθε γεύμα της νοστιμότερο τρώγοντας αγαθά του τόπου σου. Κι αυτό γιατί όχι μόνο γνωρίζεις τι καταναλώνεις αλλά ξέρεις και με πόση αγάπη και μεράκι έχει φτιαχτεί , ιδίως αν το έχεις δημιουργήσει ο ίδιος.

Έτσι και εγώ για μια εβδομάδα επιχείρησα να τρώω μόνο τοπικά και σπιτικά προϊόντα . 
Συγκεκριμένα : 
  • Στη θέση της αγοραστής μαρμελάδας (που είναι γεμάτη συντηρητικά) μπήκε η σπιτική μαρμελάδα σύκου της μαμάς μου.
  • Το εισαγόμενο γάλα αντικαταστήθηκε από το Χιώτικο γάλα .
  • Αντί για το ψωμί που αγοράζουμε από το super market φάγαμε σπιτικό ψωμί, ζυμωμένο από τη μαμά μου με αλεύρι τοπικού παραγωγού. 
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν δικής μας παραγωγής όπως και οι χυμοί. Προτίμησα φρούτα εποχής που τα βρήκα στο περιβόλι ή στον κήπο μας.
  • Το κρέας εισαγωγής αντικαταστήθηκε από το ντόπιο. 
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κατανάλωσα ήταν όλα χιώτικα, από ντόπιους παραγωγούς .
  • Τα ζυμαρικά ήταν επίσης τοπικά, αν και αυτά ήταν αρκετά πιο ακριβά αλλά και πιο φρέσκα από τα εισαγόμενα.
  • Τα όσπρια που κατανάλωσα ήταν από τοπικούς παραγωγούς, τα οποία προμηθευτήκαμε από συγκεκριμένα παντοπωλεία, με βιολογικά προϊόντα
Στο τέλος της εβδομάδας ένιωθα πραγματικά περήφανη που κατάφερα να τρέφομαι πιο υγιεινά στηρίζοντας παράλληλα και την ντόπια παραγωγή. Χρειάζεται προσπάθεια αλλά τελικά αξίζει τον κόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου