Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Έχουμε ελιές στον κήπο μας



Πριν λίγα χρόνια μια από τις καθηγήτριες του προγράμματος φιλοξένησε στο χωριό της, μια φίλη της από την Αθήνα. Εκείνη έμεινε έκπληκτη από τις ομορφιές του χωριού αλλά και  από τα αγαθά που απλόχερα προσφέρει ο τόπος μας  στους κατοίκους του. Στον κήπο έβρισκε κανείς πορτοκαλιές, μανταρινιές, νεραντζιές, λεμονιές  και λίγο  πιο κάτω κάμποσες ελιές. Η φίλη της λοιπόν άρχισε να μαζεύει τις κάμποσες ελίτσες και τις πήγε σε ένα καλάθι στο σπίτι. Στη συνέχεια έβαλε τις ελιές σε μια λεκάνη και ξεκίνησε να  " φτιάξει ελιές για την σαλάτα" όπως είπε! Αυτή η κυρία εκτίμησε πολύ τα προϊόντα που εμείς εδώ στο νησί βρίσκουμε στην αυλή μας. Δεν έχει σημασία η οικονομική αξία μιας γυάλας με ελιές, αλλά η αξία ενός ντόπιου και ανόθευτου  αγαθού!



Στην τελευταία συνάντησή μας πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων ασχοληθήκαμε με τον καρπό τις ελιάς και τα παράγωγά του.

Κι επειδή στην αυλή του σχολείου μας έχουμε μια μόνο ελιά , συμφωνήσαμε όσοι έχουν στο κήπο τους ελιές να μαζέψουν από εκεί αρκετές και να  φτιάξουν ελιές σε άλμη (ή και άλλες συνταγές) για την παρέα μας. Λογικά πριν την Σαρακοστή θα είναι έτοιμες κι εμείς θα τις γευτούμε με χαρά  τις ημέρες τις νηστείας.

Μοιράσαμε σε όλους τη συνταγή που βρήκαμε στο διαδίκτυο , και να λοιπόν.................

"πως γίνονται οι ελιές σε άλμη"


Υλικά
ελιές καλαμών (για 5-6 κιλά)
αλάτι χοντρό: 110-150 γραμ. ανά λίτρο
ξίδι απλό κανονικό
νερό

Για την άλμη
λεμόνι (1-2 κομμένα σε φέτες)
φύλλα δάφνης (5-6)
δενδρολίβανο (5-4 κλωνάρια)
ελαιόλαδο

Ξεπικρίζετε τις ελιές: Βάζετε τις ελιές σε λεκάνη και τις σκεπάζετε με διπλάσιο σε όγκο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε δεύτερη με τρίτη μέρα, για 4 εβδομάδες. Μετά από 3,5 – 4 εβδομάδες δοκιμάζετε. Θα πρέπει να μην πικρίζουν και να έχουν μεστή γεύση. Αν η πικράδα τους είναι έντονη ακόμη, συνεχίζετε την διαδικασία (για άλλη μια εβδομάδα και πάντα με δοκιμή) μέχρι στην δοκιμή η γεύση τους να μην είναι πικρή, εντούτοις να κρατάει κάτι υποτονικό από την πικράδα.
Αδειάζετε το νερό και προσθέτετε χοντρό αλάτι. Τις αφήνετε έτσι για μια μέρα. Κάνετε το ίδιο προσθέτοντας ξίδι και αφήνοντάς τες επίσης μέσα σ’ αυτό, για μια μέρα.
Ετοιμάζετε την άλμη: Βράζετε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το δενδρολίβανο και τα φύλλα δάφνης. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Ολοκλήρωση: Στραγγίζετε τις ελιές από το ξίδι και τις βάζετε σε μεγάλα γυάλινα μπολ. Σκεπάζετε με τον κρύο αλμυρό ζωμό, προσθέτοντας στο πάνω μέρος ένα εκατοστό περίπου λάδι. Διατηρείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Σημείωση: Στη Μάνη και στην Καλαμάτα συνηθίζουν να κάνουν τρία χαράγματα στις ελιές. Αν γίνει αυτό, πρώτον, χρειάζονται γάντια γιατί οι ελιές μαυρίζουν τα χέρια. Επίσης, ο αρχικός χρόνος παραμονής τους στο νερό για να ξεπικρίσουν μπορεί να μειωθεί μέχρι και στο μισό.

Πηγή:http://www.pandespani.com/syntages/elies-ap-ton-kipo-pos-ginontai/


Το μοναδικό ελαιόδεντρο στην αυλή του σχολείου μας!






Η συνταγή μοιράστηκε σε όλους

Θα φτιάξουμε ελιές για την σαλάτα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου