Τα χιλιόμετρα που διανύουν τα τρόφιμα μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας ονομάζονται και "τροφομίλια".
Μέσα από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο στο εργαστήριο πληροφορικής, διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα τρόφιμα που παράγει ο τόπος μας δεν τα προτιμούμε. Αντίθετα επιμένουμε να αγοράζουμε προϊόντα χωρίς να εξετάζουμε τον τόπο παραγωγής τους, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία αλλά και πιθανότατα στην υγεία μας.
Αναρωτηθήκαμε λοιπόν γιατί να επιλέγουμε προϊόντα που πρέπει να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στο πάτο μας ενώ θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάρει ακόμη κι από το χωράφι μας ή από τον τοπικό παραγωγό. Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Από την ύπαιθρο στην πόλη: Μελλοντικά σενάρια για μειωμένα "τροφομίλια" και τοπικά συστήματα παραγωγής» (2013).
![]() |
Πηγή:http://www.ecosyste.ms/the-hidden-effects-of-food-miles |
![]() |
Πηγή:http://www.thessalikigi.gr/enot-news/6815 |
Πηγές:
- http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=215004
- http://www.iefimerida.gr/
- http://www.citylocalnews.gr/27620/2014-09/polutaksidemena-trofima-sto-piato-mas.html
- http://www.thessalikigi.gr/enot-news/6815
- http://www.ecosyste.ms/the-hidden-effects-of-food-miles
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου