Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Χιώτικο Μανταρίνι

 από τις μαθήτριες Ελένη Μ. και Ευγενία Μ.

Το μανταρίνι είναι ο καρπός του δέντρου της μανταρινιάς και έχει παρόμοια όψη με το πορτοκάλι. Η μανταρινιά είναι πολύ ευαίσθητη, εύκολα μπορεί να καταστραφεί από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και καλλιεργείται συνήθως σε τροπικά κλίματα.

Το χιώτικο μανταρίνι είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Παλαιότερα μάλιστα, το εμπόριο του  μανταρινιού απέφερε σημαντικά έσοδα στη χιώτικη οικονομία.

Ο Κάμπος της Χίου είναι η βασικότερη περιοχή του νησιού που μπορεί κανείς να συναντήσει μεγάλες εκτάσεις από περιβόλια εσπεριδοειδών  (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια). Η καλλιέργεια τους γίνεται με επιστημονικές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον. Πολλά από αυτά τα προϊόντα διακινούνται και στο εσωτερικό και  στο εξωτερικό και έχουν γίνει διάσημα παγκοσμίως.

Το μανταρίνι είναι προϊόν με πολλές θρεπτικές ουσίες, ευεργετικές για τον οργανισμό. Ο φλοιός του διευκολύνει την πέψη και η σάρκα του είναι ιδανική για την πρόληψη καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου