Υλικά
12 γκέιπφρουτ
2 κιλά ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμό 1 λεμονιού

.
Από το δέντρο στην αυλή μας μαζέψαμε μεγάλα και ζουμερά γκρέιπφρουτ
Μαζέψαμε περίπου 12 μεγάλα γκρέιπφρουτ.

Πλύναμε πολύ καλά τα φρούτα και τρίψαμε στον λεπτό τρίφτη την εξωτερική τους επιφάνεια προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι το άσπρο μέρος.
Χαράξαμε τη φλούδα όπως όταν καθαρίζουμε τα πορτοκάλια σε 5-6 κομμάτια και την βγάλαμε προσεκτικά.
Τυλίξαμε κάθε κομμάτι φλούδας σε ρολό και το στερεώσαμε με οδοντογλυφίδα.
Όλα μαζί τα βάλαμε σε κρύο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και για περίπου 24 ώρες τα αφήσαμε εκεί αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό για να ξεπικρίσουν.
Την επόμενη ημέρα γεμίσαμε την κατσαρόλα με φρέσκο νερό και βράσαμε τα ρολά για 15 λεπτά. Στραγγίσαμε το νερό, ξαναγεμίσαμε την κατσαρόλα και ξαναβράσαμε άλλα 15 λεπτά. Επαναλάβαμε τη διαδικασία αυτή τρεις φορές. Αφήσαμε να βράσουν τα ρολάκια μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάσαμε προσεκτικά το τελευταίο νερό και γεμίσαμε την κατσαρόλα με κρύο, τα αφήσαμε για περίπου 24 ώρες να γλυκάνουν αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό. (Το τελευταίο αυτό στάδιο μπορούσαμε να το παραλείψουμε αν μας αρέσει το γλυκό να αφήνει μια πικρή επίγευση στον ουρανίσκο μας!)
Όταν έφτασαν τα ρολάκια γκρέιπφρουτ στο σημείο ξεπικρίσματος, αφαιρέσαμε τις οδοντογλυφίδες και τα βάλαμε σε ένα στραγγιστήρι να φύγουν τα πολλά υγρά, στη συνέχεια τα σφίξαμε στη χούφτα μας προσέχοντας να μη σπάσουν και τα απλώσαμε σε στεγνή καθαρή πετσέτα.
Έπειτα φτιάξαμε το σιρόπι. Βάλαμε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού να βράσουν για 10 λεπτά και ρίξαμε προσεκτικά τα ρολάκια μέσα στην κατσαρόλα. Αφήσαμε να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά.
Περιμέναμε αρκετές ώρες να κρυώσει και και να σταθεί το γλυκό και έπειτα γεμίσαμε τα βαζάκια μας.
Φτιάξαμε ένα υγιεινό γλυκό, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα, και ταυτόχρονα ένα υπέροχο δώρο για τους αγαπημένους μας! Ένα δώρο γεμάτο με την αγάπη , τον κόπο και το μεράκι μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου